Blog

Upptäck Norrland – Tips och aktiviteter

Det går inte att sticka under stol med att Norrland är riktigt stort. Om sanningen ska fram så innefattar landsdelen till och med mer halva ytan som utgör hela Sverige. Hit kan du åka om du vill fiska, bada i en skön bastu eller varför inte testa på att hoppa ner i älven för en simtur. Naturen är väldigt vacker och det finns även många möjligheter till utflykter, vandring och mycket mer.

Trots att det finns mycket att göra och uppleva kan det ibland vara så att fantasin tryter. Här nedan har vi därför samlat några riktigt härliga upplevelser och platser för dig att besöka om du befinner dig i norra Sverige. Lättast är om du har tillgång till en bra elmoped eller bil, men kommunal trafik finns också tillgänglig.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Många människor har redan hört talas om ishotellet som ligger beläget i Jukkasjärvi, men det är inte alla som har haft möjlighet att besöka platsen. Hotellet har öppet året runt och allt från väggar till inredning är tillverkat i just is. Inomhustemperaturen ligger på så lite som minus fem grader, men det betyder inte att du inte kommer kunna hålla dig varm. Sammanlagt finns det 20 stycken rum som kan bokas, men även en isbar, en reception i is och mycket mer.

Jokkmokks Fjällträdgård

Gillar du växter och natur så måste du passa på att besöka Fjällträdgården som ligger i Jokkmokk. Här kommer du bland annat att kunna titta på massor av de växter som växer i fjällen, men du kan också besöka Ájtte fjäll- och samemuseum som ligger precis bredvid. I trädgården kommer du bland annat att kunna se växter i diverse miljön, t.ex. som Taigan, Fjälltoppen och Videkärret.

Ta dig ett dopp i älven

Är det något som du bara måste göra om du är på besök i Norrland så är det att bada i en älv. Detta är kanske främst en aktivitet som du får underhålla dig med under årets varmaste månader, men ett plus är att det finns många älvar att välja mellan. Visst kan du bada i älven även under andra årstider, men se då till att det finns en bastu i närheten, något som det vanligtvis också gör. Ta dig några minuter i bastun och spring sedan raka vägen ner i vattnet.

Fiska i Kukkolaforsen

Gillar du att fiska och kanske är lite extra förtjust i sik och lax så är det Kukkolaforsen som du ska besöka. Har du tur kan du lyckas få upp några riktigt fina laxar på allt mellan 10-15 kilo, men sik fiskar du bäst med håv. Den som vill ta en paus eller undvika fisket helt kan istället njuta av en god smörgås på den närliggande restaurangen.

fusion