Blog

Sevärdheter

För den som väljer att tillbringa hela eller delar av sin semester i landets norra delar finns en hel del sevärdheter att se fram emot och besöka. Flera av de norrländska sevärdheterna är världskända och väldigt populära.

I Jukkasjärvi hittar vi bland annat Ishotellet, eller The Icehotel, som är en populär turistattraktion för såväl utländska som inhemska turister. Det här hotellet är unikt i sitt slag och det enda i Sverige som är byggt av is och snö. Förutom ett hotell är det också en konsthall och lockar såväl konstintresserade turister som turister som vill uppleva en unik natt.

Det svenska fjäll- och samemuset Ájtte i Jokkmokk är en annan sevärdhet värd att besöka. I Jokkmokk hittar man huvudmuseet som innehåller flera olika utställningar som berättar om det samiska livet och dess historia. Ájtte är också en central för fjällturismen. Förutom utställningarna kan man här ta del av en fjällbotanisk trädgård och en forskarstuga. När man ändå besöker Jokkmokk ska man försöka pricka in dess berömda vintermarknad som går av stapeln i februari varje år.

I Luleå finner vi nästa sevärdhet som är Gammelstads kyrkstad. Detta är platsen där Luleå först uppstod och växte fram. På 1600-talet flyttades dock själva staden Luleå och de gamla byggnaderna och byarna började då kallas för just Gammelstaden. Gammelstads kyrkstad är en av de kyrkstäder i Sverige som är allra bäst bevarad och år 1996 hamnade staden på UNESCO:s världsarvslista. Staden som berättar en unik historia, har flertalet evenemang varje år samt ett friluftsmuseum är absolut värt ett besök.

Åker man lite mer söderut så hamnar man i Umeå och i Umeå hittar man gitarrmuseet Guitars – the museum. Här kan den gitarrintresserade grotta ned sig i elgitarrens historia och finna exemplar från 50- och 60-talet. Museet är populärt även för utländska turister då det sägs att gitarrmuseet i Umeå är det största i världen med sina cirka 500 exemplar. Förutom elgitarrerna finns det också exklusiva klenoder såsom Fender Broadcaster och Gibson Flying V.

Om man åker ännu längre söderut hamnar man till slut i Hälsingland. Är det något man ska uppleva och se i Hälsingland så är det just dess speciella hälsingegårdar. En klassisk hälsingegård är en gammal bondgård med bevarad kulturhistoria. En hälsingegård är ofta i färgerna rött och vitt med inslag av grönt, speciellt vid entrén. Här ska det finnas en huvudbyggnad, marker och ekonomibyggnader som ska vara väl bevarade för att de ska få ingå i begreppet om hälsingegård. Hälsingegårdar skiljer sig också från andra bondgårdar då man här ser en tydlig snickarglädje i form av snirkliga handgjorda konstverk såväl utvändigt som invändigt. Invändigt ser man också handmålad konst på väggar, panel och tak. Får man chansen att uppleva en äkta hälsingegård bör man ta den.

fusion