Blog

Storsjöodjuret

En av Norrlands mest kända myter är den om Storsjöodjuret som sägs leva i Storsjön i centrala Jämtland. Det är Sveriges motsvarighet till Nessie i Loch Ness, Skottland. Många är det som genom åren har hävdat att de har sett en skymt av Storsjöodjuret.

Om du semestrar i centrala Jämtland, exempelvis i Östersund, får du inte missa möjligheten att spana efter Storsjöodjuret. Det finns utsiktsplatser placerade runt om sjön eller så kan du åka ut med båt. Glöm inte kameran så att du kan dokumentera det du ser. Om du har turen att fånga Storsjöodjuret på bild kan du köpa billiga tapeter med ditt eget foto på. Det kommer du definitivt att vara ensam med. Det finns vittnesmål om att Storsjöodjuret ibland är nyfiket och följer efter båtar ute på sjön. Har du tur är dagen då du ger dig ut på sjön en av de dagar då det är nyfiket. Du får dock passa dig från att komma för nära eftersom det verkar reta Storsjöodjuret.

Storsjöodjurets utseende

Storsjöodjuret har en ormliknande kropp med två eller tre pucklar. De vanligaste beskrivningarna är att kroppen är mer än 10 meter lång med en bredd på upp till en meter. Färgen är grågrön till gråsvart med svarta fläckar och huden består av glänsande fjäll. Benen är korta och bakbenen är längre än frambenen och verkar ha simfenor. Huvudet är hundliknande med stora ögon och tydliga öron. Halsen är lång.

Sedan 1800-talet har många hävdat att de har sett Storsjöodjuret. De flesta observationer har skett på sommaren, särskilt i samband med rötmånaden. Det är också vanligast med observationer från den östra och södra delen av sjön.

Historik

Första gången Storsjöodjuret nämns i skrift är av kyrkoherde Mogens Pedersen år 1635. I en sägen om trollen Kata och Jata associeras Storsjöodjuret med Frösö runsten. Ett särskilt bolag med syfte att fånga odjuret skapades 1894. Östersunds stad och Oscar II bidrog med kapital till bolaget. Storsjöodjuret skulle fångas med en specialkonstruerad fångstsax som skulle agnas med en spädgris. Det blev dock aldrig napp och fångstsaxen finns nu på Jämtlands läns museum.

Länsstyrelsen i Jämtlands län antog 1986 ett förbud mot att fånga, skada eller döda Storsjöodjuret samt mot att skada eller flytta dess bo, rom eller ägg. När en privatperson 2002 ansökte om dispens mot förbudet att plocka ägg fastställde Miljödomstolen att beslutet om fridlysning stred mot regeringsformen. I regeringsformen finns ett krav på saklighet och beslutet stred mot detta eftersom länsstyrelsen fridlyst en djurart som inte var vetenskapligt verifierad. Länsstyrelsen har därefter upphävt sitt beslut från 1986.

Om Storsjön

Storsjön är med sina 464 kvadratkilometer den femte största sjön i Sverige. Den är belägen i centrala Jämtland i vad som kallas Storsjöbygden. I väster är bygden omgiven av höga fjäll och i öster av stora skogsområden. Det är gratis att fiska med handredskap i Storsjön och den är ett populärt ställe för rekreation på både sommaren och vintern.

fusion