Blog

Hitta norrländsk livskvalité

Ett hem är alltid ett hem oavsett var man slagit ner sina bopålar. Varje plats där människor bor har sin egen charm. Men det är inte bara platsen som avgör var man känner sig hemma. Det är också människorna som man har omkring sig i omgivningen som gör att det blir hemtrevligt att bo på en plats.

Och alla de där människorna i ens hjärta, de där som betyder något särskilt i ens liv, är alla delar av den livskvalité man upplever.

Hemmet som sådant är självklart viktigt långt utöver vad som kan beskrivas i ord. Hemmet kan innehålla så mycket mer än bara möblerna omkring en. I Norrland, där vinterkylan kan vara rätt så hård, måste hemmet vara ombonat och varmt under en stor del av året. Vår, höst och vinter vill man att hemmet ska vara skönt att vara i. Möbler och mattor är då lika viktiga som värmen i spis och element.

I Norrland vill man ha mattor på alla golv. För att det är snyggt, praktiskt och för att det inte ska vara kallt på golvet. I Norrland är det vanligt att ha mattor även på väggarna, som prydnad. Nu är det inte bara ryamattor och bonader som är vanligt i Norrland. Även nya material som viskos har sin plats i ett norrländskt hem. Det är lätt att hitta trivsel i hemmet med en viskosmatta. Vackra mattor i hemmet är värdefullt oavsett hur de ser ut eftersom de ger livskvalité.

Vill man hitta ännu mer livskvalité i Norrland så är den aldrig långt borta. Snarare räcker det med att titta ut genom fönstret för det mesta. Naturen finns, om inte mitt framför näsan, så åtminstone runt hörnet eller en liten bit bort. Med stora skogar, vackra sjöar, hav, höga berg eller fjäll, åkrar och ängar överallt i överflöd så finns det mycket att uppleva. För ungdomar är Norrland ett eldorado av livskvalité.

Hemmets härd ger trygghet och livskvalité men även naturen i Norrland har en sådan inverkan på människan. Naturen lockar till idrott och naturupplevelser av alla slag. Det i sig gör att det är lätt att hålla sig i fin form. Med motion och bra kost upprätthåller man god hälsa och därmed också ett gott humör och det ger livskvalité.

I Norrland är hemmet som ett varmt och härligt bo att gå in i om vintern, som är lång och mörk. Men naturen runt omkring är det som egentligen gör att hemmet är så värdefullt och härligt att vara i. Den kalla vinternatten med stjärnljus och skimrande norrsken är vibrerande. Och långt där under snön bor åkersorken där den har lador av matförråd bland tallens rötter.

Allt det här gör att just Norrland har en särskild slags livskvalité att erbjuda sin bofasta befolkning. Som turist i Norrland är det härligt med skidåkning och fjällvandring men som bofast är det ännu bättre.

fusion