Blog

Hotell i Norrland

Det finns gott om hotell att välja på i landets norra delar och alla de stora hotellkedjorna finns etablerade på flertalet orter här. Men vill man få en upplevelse utöver det vanliga när man besöker Norrland så bör man skippa de klassiska hotellkedjorna och istället ta in på något av de unika hotellen som finns att tillgå här.

Ishotellet i Jukkasjärvi är ett sådant och kan klassas både som en upplevelse och en sevärdhet. Det här är ett alldeles unikt hotell som har en del som är byggd helt och hållet i is. Hotellet är öppet året runt tack vare sina alternativ till varma rum och vill du spendera en natt här så är det bäst att du är ute i god tid, för det är väldigt populärt.

Hotellet öppnade år 1989 och var fram till 2016 enbart öppet på vinterhalvåret. Varje år byggs ishotellet upp på nytt med hjälp av ett tiotal konstnärer som är med och sätter sin prägel på hotellet för just det året. Detta gör att hotellet också är en av landets största och mest unika konsthall. Rummen och sviterna har alla olika teman och är fyllda av konst i is och snö. Det är skulpturer, ristningar, möbler och inredning.

Om man inte vill stanna en natt och uppleva ishotellet som ett hotell, så finns det här också möjlighet att besöka hotellet på en dagsutflykt. Man har då möjlighet att via en guidad tur uppleva hotellet och dess konst.

Ett annat hotell som är unikt i sitt slag och som bjuder på en nära naturupplevelse är Treehotel som är beläget i en by vid namn Harads, som ligger mittemellan Jokkmokk och Luleå. Här kan du spendera en natt högt upp bland trädtopparna i någon av de unika trädkojorna. Varje trädkoja har sitt eget tema och är utformat därefter. Du kan till exempel uppleva hur det är att sova inuti ett ufoskepp där temat inuti är rymden. Eller så kan du boka rummet “The bird’s nest” och komma ett steg närmare naturen genom att tillbringa natten i en trädkoja i form av ett fågelbo. För att komma in i fågelboet klättrar du upp för en stege och in genom en lucka i golvet. Vill du uppleva känslan av att vara osynlig ska du istället boka en natt i “The mirror cube”. En trädkoja som utvändigt är helt täckt av speglar och därmed gör sig osynlig när naturen speglas.

fusion