Blog

Norrlands älvar

Hela Norrland har en fantastisk natur, och det är en underbar plats att ha en sommarstuga på. Tyvärr så kan ju Norrland ligga ganska långt bort från andra orter i Sverige, och det kan då vara svårt att ta sig dit för att ta hand om sitt hus tillräckligt ofta. Då kan det vara ett alternativ att anlita fastighetsskötsel som tar hand om huset för att på riktigt kunna njuta av Norrland när man väl är där.

I Norrland finns det många vackra älvar och forsar. Många av dem är på olika sätt påverkade av människor, genom att man har lett om vattnet för att skapa vattenkraftverk, eller för att man till exempel har sänkt sjöar, lett om vattendrag eller byggt tunnlar. Men det finns fyra stora älvar som är opåverkade av människor: Kalixälven, Piteälven, Torneälven och Vindeälven.

Piteälven rinner från norska gränsen vid Sulitemamassivet och mynnar ut i Bottenviken. Dess största fors och vattenfall, Storforsen strax utanför Älvsbyn, är ett av Norrbottens största turistmål.

Kalixälven rinner upp i Kiruna kommun och rinner ut i Bottniska viken sydost om Kalix. Det största vattenfallet heter Jockfall. Kalixälven är mycket populär bland fiskare, och är en av våra störta älvar för laxfiske.

Torne älv börjar i sjön Torneträsk utanför Kiruna och bildar en naturlig gräns mot Finland. Även här kan man fiska lax, men även gädda, aborre, sik och öring.

fusion