Blog

Kända idrottsmänniskor från Norrland

Norrland har skördat stora framgångar inom sport och idrott och har lyckats få fram några av våra största stjärnor genom tiderna.

Året var 1973 och staden heter Örnsköldsvik. Där och då föddes Peter Foppa Forsberg som skulle komma att bli en av våra starkast lysande stjärnor på hockeyhimlen, inte bara på den svenska hockeyhimlen utan också en av de starkast lysande stjärnorna på NHL:s egen hockeyhimmel. Han har en spikrak karriär bakom sig och har vunnit bland annat två OS-guld, två VM-guld och två Stanley cup. Som individ och enskild spelare har han också kammat hem en rad utmärkelser, bland annat har han blivit utsedd till Elitseriens bästa spelare och NHL:s mest värdefulla spelare. Han spelade senast för Colorado Avalanche men har nu pensionerats som spelare och hans matchtröja är hissad i den forna hemarenan Pepsi Center i Colorado.

I Pajala föddes Charlotte Kalla år 1987 och svenska folket har fått följa hennes resa på längdskidor. Kalla har flertalet utmärkelser och är bland annat den första svenska kvinnliga längdskidåkaren att individuellt vinna guldmedaljer i både OS och VM. Charlotte har inte mindre än två OS-guld och totalt nio guldmedaljer och blir med det en av Sveriges främsta olympier genom tiderna. Hon är även den första svensken att vinna längdskidtävlingen Tour de ski och hemma i Sverige har hon blivit belönad med bland annat Jerringpriset.

En annan känd skidåkare som är född i Norrland är allas vår Anja Pärson. Till skillnad från Kalla så har Pärson gjort sig en karriär med alpin skidåkning och har inte mindre än 13 VM-medaljer, varav 7 är guldmedaljer. Hon har gått till historien med sina 42 segrar i världscupen och även 6 OS-medaljer. Det finns totalt fem discipliner i alpin skidåkning och Anja Pärson är den första och hittills enda som har vunnit VM-guld i samtliga grenar.

fusion