Blog

Gymnsieskolor i Norrland

I Norrland finns det, precis som i övriga Sverige, en rad olika gymnasium och ett brett utbud av utbildningar att välja mellan, både kommunala skolor och fristående skolor. Men utöver de kommunala gymnasieskolorna och de klassiska utbildningarna och programmen så finns det flera unika utbildningar och skolor som är belägna i just Sveriges norra delar, skolor som har en helt egen nisch.

En av dessa utbildningar är det naturvetenskapliga programmet på Räddningsgymnasiet som finns i Kramfors. Förutom de vanliga ämnena som ingår i naturvetenskapligt program så utbildas eleverna här i olika inriktningar inom räddningstjänst. De kan till exempel läsa Skydd mot olyckor som inkluderar brandberedskap, rökdykning och losstagning. Eller så kan man läsa Katastrofpsykologi och lära sig att ta hand om sina medmänniskor i olika typer av katastrofer.

Tärnaby alpina gymnasium är ett annat unikt gymnasium som finns placerat i Norrland. Här får eleverna utvecklas inom skidåkning och har en möjlighet att satsa mot toppen och bygga upp en elitkarriär. De före detta skidåkarna Ingemar Stenmark och Anja Pärson har båda två gått på detta gymnasium och fått en lysande karriär och blivit kända ikoner inom sin sport.

Travutbildningen som finns på Jämtlands Gymnasium Wången är också den enda i sitt slag. Här utbildas elever inom travsport och islandshästar. Det finns totalt tre riksanläggningar inom hästsporten – och Wången är en av dem. Här finns en unik möjlighet för den hästintresserade att ta del av en fantastisk anläggning som tillåter träning på proffsnivå och samtidigt ger grundläggande gymnasiekompetens. Här kan man också läsa vidare för att bli tränare på elitnivå inom travsporten för att ta sin karriär ett steg längre.

I Kiruna hittar vi Rymdgymnasiet, ett gymnasium som erbjuder två linjer – naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet, båda med inriktning rymd. Här läser man rymdvetenskap och rymdteknik och skolan har samarbete med flera etablerade aktörer inom området. Det finns inget annat gymnasium i Sverige som erbjuder denna typ av utbildning. Flera elever väljer sedan att studera vidare inom rymdteknik och rymdvetenskap vid Luleå Tekniska Universitet.

Det finns en del olika elitidrottsgymnasium runtom i Sverige men ett av de största finns i Norrland, närmare bestämt i Umeå. Hit ansöker elever som vill satsa mot toppen av sin idrott och de som vill göra en elitsatsning och idrotta på heltid. Här får eleverna en bra grund i gymnasieutbildningen samtidigt som de får en möjlighet att satsa på sin idrott och bygga en framtida karriär. Under lektionstid har de träningar inriktade på sin idrott. Totalt går det ungefär 360 elever på skolan och dessa är fördelade på fjorton idrottsutbildningar och två riksidrottsutbildningar. Idrottsutbildning erbjuds i flera olika idrotter, till exempel golf, simning och basket. Medan det inom riksidrottsutbildning enbart finns två inriktningar, friidrott och innebandy.

fusion