Blog

Att göra och uppleva i Norrland

När man tänker på Norrland och på fjällen så kanske man automatiskt tänker på skidåkning, åkning av långfärdsskridskor och snöskoter. Men nu ska vi vidga vyerna och se efter vad norra Norrland mer har att erbjuda i form av upplevelser, de flesta naturnära sådana.

I Norrland är det inte lika givet med solljus under vinterhalvåret som det är för resten av Sverige. Men under sommaren kan man här uppleva ett naturfenomen som kallas för midnattssol. Det innebär att solen inte går ner för horisonten på kvällen, utan solen är då uppe ett helt dygn. Detta kan upplevas endast en natt per år, alltid under sommarhalvåret, och i Sverige kan midnattssol enbart ses norr om den norra polcirkeln.

En del människor har tagit bilder och selfies när man passerar en landsgräns och kan stå med en fot i ett land och den andra i ett annat land, Norrland erbjuder dig att vara i inte bara två länder, utan tre länder samtidigt. Treriksröset heter den punkt där landsgränserna för Sverige, Finland och Norge möts. Detta är inte bara en punkt för landsgränserna utan även en punkt för att kunna vistas i två tidszoner samtidigt då Sverige och Norge har en tidszon och Finland en annan. Tack vare samarbetet med Schengenavtalet, som samtliga tre länder ingår i, kan man gå runt fritt i Treriksröset och besöka alla tre länder samtidigt.

Ett annat naturfenomen som tydligast och mäktigast kan upplevas i norra delarna av landet är norrsken, även kallat polarsken. Norrsken är ett ljusfenomen som syns på himlen, ofta i grönt sken och i häftiga formationer. Ett riktigt intensivt norrsken kan göra att vem som helst tappar andan av fascination.

Sveriges högsta berg Kebnekaise, med sina dryga 2097 meter över havet, är en annan naturupplevelse att ta del av. Antingen genom att bestiga någon av dess toppar eller helt enkelt se berget från ovan i en helikoptertur.

Andra aktiviteter att göra när man är i Norrland är att till exempel åka hundspann eller varför inte renspann? Här finns också möjlighet att åka på älgsafari eller lära sig mer om den samiska kulturen. Under sommaren finns här bra fiske och man kan prova på forsränning. Under vintern kan man uppleva en natt i en igloo.

fusion