Blog

Bostadsmarknaden i Norrland

Det kan inte ha undgått någon att läget för bostäder är pressat i stora delar av landet. Kontinuerligt kan man läsa om den rådande bristen på bostäder i hela landet. I Sverige finns det totalt 290 kommuner varav 240 flaggade för att de skulle ha stor bostadsbrist inför år 2019. Detta har lett till en marknad med ockerhyror i andrahandsuthyrning samt att det byggs många nya lägenheter som får en dyr hyra som unga vuxna, studerande och äldre med pension kan ha svårt att betala.

Men i Norrland ser läget lite ljusare ut. Flera hyresvärdar meddelar att det finns lediga lägenheter att tillgå, lägenheter som dessutom har en betydligt billigare hyra än en lägenhet i samma storlek i de större städerna, trots att de även är i mycket fint skick. Inför år 2018 meddelade 10 av 15 kommuner i Norrland att man snabbt kunde få tag på en rrland-hittar-du-bostad-nu/”>bostad om man var i behov av en.

Även marknaden för bostadsrättslägenheter, radhus, hus och gårdar ser ljusare ut än i övriga Sverige. I Norrland är priserna på alla typer av bostäder generellt lägre än övriga Sverige och bostadsrätterna har ofta en låg avgift. Centralt i de större städerna som också är studentstäder, till exempel Umeå, sticker priserna ut en aning och är lite högre än de på landsbygden. Det är också i studentstäderna som det kan vara lite svårare att få tag på en hyresrättslägenhet, speciellt vid terminernas början då många nya studenter ska flytta dit.

Men generellt så är bostadsmarknaden i Norrland billigare och enklare än andra ställen i Sverige, något som också gör att människor lockas dit eftersom man kan få tag på ett fint hus som är flera miljoner billigare än likvärdigt i till exempel Stockholm.

fusion