Content
Projects
Crew & Services
Järngänget
Jon Lindström
More infoIMDB (external)
Swedish titleJärngänget
Prod Year1999
DirectorJon Lindström
WriterMats Gustavsson, Rita Holst, Jon Lindström
Director of photographyJens Fischer
ProducerLennart Dunér
CastEmil Forselius, Rafael Edholm, Alexander Skarsgård, Peter Lorentzon, Yaba Holst, Per Oscarsson. Marika Lagercrantz, Agneta Ekmanner, Josephine Bornebusch, Görel Crona, Bill Skarsgård, Marie Ahl, Thomas Oredsson, Göran Forsmark
PlotEn fredag i juni. Lukas, brodern Simon, Anders och John beger sig ut på son årliga kanotfärd utefter Kalixälven. Under färden träffar de på systrarna Marie och Susanne, som nyligen flyttat till Norrland från Stockholm. Flickorna tycker att forsen är för farlig, och killarna beslutar sig för att slå läger och festa med dem. Det blir både dans och alkohol. Lukas videofilmar och ställer sedan kameran på en stubbe. Han stöter på Marie, men det blir inget och de går och lägger sig på varsitt håll.
När alla vaknar upp på morgonen är Susanne och flickornas kanot borta. På måndagen befinner sig killarna i den stugby som de gemensamt bygger åt kommunen med EU-pengar. Byggmästare är Åke. Lukas och Simons pappa. Lukas videokamera är försvunnen. Marie dyker upp och berättar att hon polisanmält Susannes försvinnande. På onsdagen kommer Åke med kommunalordförande på besök. Taklagsfest ska det bli på fredag….
Prod companyCinetofon
Co-ProducerPer-Erik Svensson
Co-production companyFilmpool Nord AB, Joson AB, Scanbox Sweden AB
DistributorUnited International Pictures AB
MunicipalitiesÖverkalix